Flytvästar
Ett antal flytvästar finns att tillgå i klubbstugan - bra när du tar ombord gäster i båten.

Sjösättning
Du kan sjösätta vid klubbens egen ramp vid brofästet på Hissö. Nyckel till bommen fordras. Om du ej har bryggplats och därför saknar nyckel, kan du som medlem erhålla en nyckel till bommen mot en depositionsavgift på 2 000 kr. Det är tillåtet att parkera på Hissö, men parkering får ej ske på ett sådant sätt att upptagning/sjösättning hindras.

För den som hellre vill sjösätta sin båt vid Evedals sjösättningsramp (enklare att använda för dig som har en lite större båt) finns det nyckel att tillgå. Kontakta oss för information om detta. Du kan också betala en engångsavgift för sjösättning i receptionen på Evedals Camping och får då låna en nyckel under tiden du sjösätter.

Utflyktsmål
Strandhugg kan göras på populära Skälsnäs eller Östra stranden (se sjökort) som båda ligger relativt nära Hissö. Båda dessa platser erbjuder bra bad med fin, långgrund sandbotten. På Östra stranden finns just bara en strand, medan Skälsnäs också erbjuder grillplats, vindskydd, utedass med mera.

För den som vill göra en längre tur kan en slussning vid Åby slussar rekommenderas. Observera att du behöver boka slussning i förväg. Biljettköp och bokning sker via Smålands Museum på tel: 0470-704 200. Fortsätter du längre upp i sjösystemet når du bland annat Asa Herrgård (www.asaherrgard.se>) och pannkakshuset i Tolg (frunashage.se>) där du också kan besöka Nykulla utflytstorn, en lanthandel och en hantverksbutik.

Du kan också ta dig igenom kanalen till Toftasjön, som du hittar i Helgasjöns östligaste del. Här kan man vid förfrågan lägga till vid bryggan nedanför Toftastrands konditori>. En uppskattad tur, som också lämpar sig om du har medbjudna gäster som ogärna skuttar upp och ned mellan båten och stranden.

Naturligtvis är också Kronobergs slottsruin värd ett besök, oavsett om du tar dig dit med båt eller via landvägen. Här finns också ett café med fin utsikt över både sjön och ruinen. Härifrån kan du också åka en tur med ångaren Thor. Vänd dig till Växjös turistbyrå för mer info och bokning.

Minska stöldbegärligheten
Genom åren har vi varit relativt förskonade från stölder, även om det förekommit.

Se till att stöldbegärlig utrustning såsom ekolod, GPS-utrustning med mera inte syns utifrån båten och att om möjligt låsa in värdesaker i låsbara utrymmen. Tänk på att även bensindunkar och gasreglage kan vara stöldbegärligt.

Genom att stöldmärka motorn, eller avlägsna motor-kåpan, alternativt motorns modellbeteckning/dekaler etc minskar du också stöldbegärligheten. Tänk på att mindre, moderna motorer generellt är mer attraktiva för stöldligor än en större och äldre motor. Se alltid till att ha ett godkänt lås på både båt och motor. Kontakta eventuellt ditt försäkrings-bolag för ytterligare tips och rekommendationer.

Toaletter
Det saknas såväl toalett som rinnande vatten och avlopp på Hissö, vilket är värt att notera inför ett nattvaktspass i stugan. En dunk med färskvatten brukar finnas tillgänglig i klubbstugan. Det finns dock ett utedass om du kör förbi avfarten till höger mot Hissö båtklubb.

Generellt är det dåligt med publika toaletter i och omkring sjön. I nödfall kan man om inte annat som betalande gäst få utnyttja toaletterna på t ex Evedals värdshus och Toftastrands konditori. På Skälsnäs udde finns utedass, liksom på några platser på Helgö och Hissö. Toalett finns även vid caféet vid Kronobergs slottsruin.

Navigationskunskaper
Än så länge finns ingen lagstiftning om förarbevis, men ett sådant rekommenderas ändå för att du säkert och tryggt ska kunna framföra din båt. För den som vill skaffa sig grundläggande båtkunskaper - eller friska upp minnet - kan "Hissö Båtklubbs lilla båtskola" laddas ned här>. Häftet finns även i utskriven form i klubbstugan. Häftet är en sammanställning av boken Fritidsskepparen (se bokens webbplats: www.fritidsskepparen.com>) och får endast laddas ned av våra medlemmar.

Latrinavfall
Avfallsanordning byggs vid Evedal. Kontakta HSS > (Helgasjöns Segelsällskap) för information om detta.

Sjöräddning
SSRS har verksamhet i Helgasjön och kan kontaktas via 112 i nödsituationer. Notera att betalande medlemmar i HSS också har tillgång till hjälp i icke-nödsituationer, t ex vid bensinstopp.